Followers

Thursday, October 01, 2009

Ujian hidup

Allah menguji setiap umat-Nya bergantung kepada iman seseorang. Jika kuat imannya maka lebih kuatlah ujian yang diuji pada umatNya, begitu juga sebaliknya.
Semalam berkesempatan melawat seorang teman sepejabat yang bercuti sakit di rumahnya. Saya baru dikhabarkan berita tentang keadaaannya petang semalam dan kami sepakat melawatnya malam itu juga. Pertama kali melihat keadaannya saya agak terkejut. Dia yang dahulunya sihat, kelihatan sangat lemah dan kurus. Kesian dia, tak sampai 1 bulan sembuh dari pembedahan membuang tumor, tiba-tiba selepas raya penyakit lain pula yang menyerang. Melihatnya mengingatkan saya tentang keadaan diri 5 tahun yang lepas. Owh... berat mata yang memandang, berat lagi diri yang menanggung.
Kata teman, "kita mengeluh bila kita diuji dengan kesakitan. Bertanya, kenapa Allah menguji kita sedangkan orang lain sihat walafiat. Tapi sebaliknya dalam tidak kita sedari ada lagi orang lain yang lebih menderita daripada kita."
Kata teman yang seorang lagi, "kita ni boleh tenangkan dia yang sakit, tapi yang menanggung kesakitan lebih menderita."
Dan saya menyampuk, "tapi sekurang-kurangnya bila kita melawat, kita bagi sokongan, kurang sikit derita dia. Aku pernah rasa dulu... at least ada kawan-kawan datang melawat, bagi sokongan kurang sikit beban. Dia dah kira beruntung, ada keluarg, suami, anak-anak dan kawan-kawan bagi sokongan, cuba korang bayangkan orang yang sakit terlantar kat hospital sorang-sorang lagi kesian kan?"
Dalam suka hitunglah kesyukuranmu
Dalam senang awasi kealfaanmu
Setitis derita melanda
Segunung kurniaanNya
[Lukisan Alam : Hijjaz]
Dalam hidup, kita tidak menjangka sejauh mana kita akan diuji. Mungkin dari segi kesihatan, mungkin juga dalam bentuk kemiskinan, kasih sayang dan pelbagai ujian lagi diujiNya kepada setiap umat-umatNya yang terpilih. Jika mereka sabar dengan ujianNya akan beroleh ganjaran berganda, begitu juga sebaliknya kerana tiada yang baik di dunia ini kecuali datangnya dari Allah Subhanahu Wa Ta'ala. Doa saya semoga teman saya itu sabar dan akan sembuh seperti sedia kala. InsyaAllah...
PM : bergantung pada ubat untuk meneruskan hidup

No comments:

Post a Comment