Followers

Friday, July 30, 2010

Bread, Love and Dreams (제빵왕 김탁구)

Lepas cerita Cinderella's Stepsister habis tayang kat Channel 303, drama ni pulak menyusul. Lagi cerita berat! *berat na'nang!!! Tapi aku suka! Kisah kehidupan. Sedih cerita ni. Jalan cerita pun menyayat hati. Tapi yang pasti, bila tengok episod 6 malam tadi, betul-betul mengingatkan aku pada Pn. Fatimah... owh... untung aku masih punya ibu *mode : insaf.
Aku kagum dengan cerita korea ni, kadang-kadang tanpa dialog pun ia mampu buat kita menitis air mata! Beza dengan cerita melayu, nangis punya lah beria, tapi tak rasa papepun. No feel!!!! huhuhu. *pengarah kita kena belajar dengan pengarah-pengarah korea ni!!
Synopsis :

Story begins 12 years prior to when maid Kim Mee-soon gave a birth to a child named, “Tak-gu.” As Kim became pregnant with Geo-seung food cooperation chairman, Gu Ill-joong’s child, Mr. Gu’s wife, Suh In-sook forced Kim out of her house. It is after 12 years that Tak-gu appears again at Mr.Gu’s birthday party to formally announce himself as the legitimate son of Mr. Gu. However, due to Suh’s contempt towards him, he is driven out of the house once more. It is at this worst moment in life that Tak-gu meets his everlasting mentor, “Pal bong” and his true love, “Yang Mee -soon.” From then on he finally determines to embrace his new life by becoming the world’s best baker. However, his journey to his goal appears to be tough due to unexpected encounters with his first love and his step brother Gu Ma-joon. So how would his journey end?



PM : 5 bintang untuk drama ini!

Tuesday, July 27, 2010

Pemanis mulut

Serawa durian, buah nangka
buat kawan-kawan yang kita suka


PM : suka masak tapi tak makan serawa...

Monday, July 26, 2010

M.E.N.A.N.G part II

Ini tentang M.E.N.A.N.G 2 tiket hari tu..

Al kisahnya, belek surat khabar, terpandang Cuci The Musical 2 Contest... hadiahnya 2 tiket VIP ke Cuci The Musical 2! Dalam hati.. "macam best! untung-untung boleh tengok CUCI!" So, Saje-saje mengisi borang soal selidik disertakan aksi gambar sedang menCUCI dan hantar email... tup-tup... lepas 1 bulan tadaaa... dapat email :

Dear Ms. Nur Hanani Binti Ismail, CONGRATULATIONS!! You have just won two (2) tickets to “CUCI The Musical 2” for your participation and winning entry for the ‘Peraduan Cuci Macam Saya’ on the 1st August 2010 (Sunday).

Teruja uolls! Baru plan ngan GBS nak tengok Cuci The Musical 2, skali dapat tiket free, mahunye tak suka kan? Jadi, aku ajak cik nilli amik tiket & nonton bersama.

Semalam gigih pegi ke Istana Budaya utk majlis penyampaian hadiah. Ingatkan biasa-biasa je, rupanya grand jugak sambutan! Siap tayangkan gambar-gambar pemenang skali. Dan aku rasa gambar aku paling sempoi. hiks! TAPI... sampai-sampai kat Istana Budaya, boleh terlupa bawak camera!
* Matilah, nill meruap-ruap marahkan aku! hahaha
** sbb awal-awal dia dah sound jangan lupa bawak camera, skali masin mulut dia!

Mula-mula ingatkan sesi penyampaian hadiah untuk pemenang-pemenang je, sekali tiba-tiba muncul pelakon-pelakon CUCI! Masa tu geram ada, tensen ada, stress tak payah cakap la! CAMERA! CAMERA! CAMERA! Dengan muka tak malu menumpang camera orang. hehehe... dan dan dapat kawan baru. heee

~ pelakon-pelakon CUCI 2 ~

~ Hans yang hensem!!!! ~

~ sesi bergambar dengan pemenang~

~ tiket K.A.M.I (^_^) ~

PM : Hans isaac sangat hensem dan Vanida imran pula sangat jelita!

Thursday, July 22, 2010

M.E.N.A.N.G!

Alhamdulillah... yeay!
Saya menang 2 tiket!
Walaupun hanya 2 keping tiket...
tapi ia tetap sesuatu yang mengembirakan!
Suka2!

PM : 25 ni ada date ngan Hans isaac! heee

Wednesday, July 21, 2010

Nasi padang versi Terengganu

Hola... baru pulang dari kampung halaman asmara
angin bayu Laut China Selatan masih segar!
Biasa la... kalau balik kampung memang sangat seronok.
tambah pulak sekarang musim durian & buah buahan
kat belakang rumah tu, durian duk luruh dum dam dum dam
buah rambutan, duku, manggis plak tengah menghijau lagi.. ada dah masak sikit-sikit
Hasilnya... demam + selsema + batuk = dapat 2 hari MC! woha!

Kalau balik kampung seperti biasa sesi berdatingan dengan ketua GBS
Acara JJCM adalah W.A.J.I.B!
Kali ni kami pilih Restoran Mat Binjai, kira restoran nasi padang versi Terengganu la.
Masakan kat sini semua masakan kampung. Lauk dia bagi banyak-banyak. Pilih mane yang suka. Bayar mane yang di makan. Yang penting S.E.D.A.P!

*meg rose, kat Ganu ada nasi padang jugak tau! hee

makan berdua je, jadi portion & pilihan tak banyak. apa-ape pun... layan!!!



~ kedai mat binjai di jalan Sultan Sulaiman ~
~ hidangan kami : lauk gulai kuning patin ~

~ ikan merah bakar ~

~ cicah budu! ~

~ dengan pucuk jambu golok! perghh!! ~


~ daging bakar ; lembut ~

~ puyuh goreng pun sedap! ~


~ telur penyu ; hiasan je. aku tak makan.. cian terkenangkan penyu menangis ~

PM : demam belum kebah

Tuesday, July 20, 2010

Lain macam

Masuk kereta

"Lain macam je bau perfume kereta kau"

"Lain macam?"

"Ha la... tak pernah bau camni"

"Perfume bermusim... sempena musim durian"

"Patut la"

* bila bau durian bergabung dengan bau daun pandan hasilnya bau agak lain macam!

PM : ada petua hilangkan bau durian dari kereta tak?

Thursday, July 15, 2010

Gelang si paku gelang

gelang si paku gelang! gelang si rama rama! pulang marilah pulang, marilah pulang bersama-sama... pulang marilah pulang, marilah pulang bersama-sama!

PM : rindu nak jumpa Pn. Fatimah...

Saturday, July 10, 2010

Picnic

Lokasi : Hutan Lipur Kanching
Tarikh : 10 Julai 2010
Aktiviti : Office's picnic


Kali ni picnic dgn budak-budak opis. Dah lama diorg ni asyik merengek-rengek duk ajak g picnic, so layan je lah. Kali ni kami pilih Hutan Lipur Kanching, dekat area Rawang. Cantik tempat ni. Well prepared facilities. Seperti biasa, budak-budak ni kalau ada pape selalunya berkumpul kat rumah aku. So, malam tu kami gotong-royong buat BBQ marinade & masak sos spagetti. Paling membanggakan cubaan membuat perapan BBQ menjadi! yehaa!!! hebak2!
Sabtu, bertolak dari rumah dlm 9.30 am. Kumpul kat shell, then terus ke lokasi picnic. Dang ding dun... lepas 45 minit kami sampai! wah! Tempat ni memang best! Boleh ajak GBS datang picnic lepas ni. heee..











~ ada sungai kecil mengalir dari atas bukit ; biasa family berkelah kat bawah je ~


Air terjun kat sini ada banyak tingkat. Kalau tak silap aku sampai tingkat 10. Tapi biasanya yang jadi port berkelah di tingkat 5. Sebab kat situ ada 1 air terjun siap dengan kolam skali. So, kalau nak buat aksi terjun tiruk ke memang boleh sangat. Tambahan plak kat situ siap ada tandas & tempat salin baju. Bersih giler! *part ni aku bagi 5 bintang!
Dah pilih lokasi nak BBQ, letak barang pastu mulakan operasi ber'BBQ. Gigih la diorang menyalakan api. Akhirnya... menyala jugak api. Masing-masing dah kelaparan. Makan spagetti dulu. Kuyah muyah pun ada, tembikai, BBQ pun dah masak. Best! Ada yang dah amik port mandi manda. Kita fun la.

~ Level 5 ; port paling ramai orang berkelah ~

~ prepare our BBQ here ~

~ homemade BBQ ; resepi hentam kormo tapi tak sangka S.E.D.A.P! ~

~ spagetti prepared by miss Zai ~
Perut dah kenyang. Makan dah, minum dah, main air dah. Mandi je belum lagi. Masa tu mula la terfikir-fikir nak naik panjat ke atas lagi. Ajak Naz naik ke tingkat atas. Tangga boleh tahan jugak tinggi. Lenguh la jugak kaki mendaki. Dan hasilnya! Memang cantik! Level kat atas-atas tak ramai orang. Air terjun memang cantik! Sejuk & nyaman. Kitaorg siap memanjat tangga sampai ke level 8 @ 9. Pergh!! Memang cantik alam ciptaan Tuhan...

~ love this pic ~


~ Level 7 @ 8 ; port paling best! Sunyi + tenang + xde orang. Syok berendam ~

Puas mandi manda kat atas, kitaorg turun bawah. Perut dah lapar, jam pun dah masuk pukul 2pm. Turun, sambung makan. Makan sampai kenyang! Lepas tu baru mandi & tukar baju. Pastikan semua dah siap mandi. kemas barang. Kutip sampah. Bersihkan tempat. Kalau boleh tinggalkan tempat tu dalam keadaan bersih. Budak-budak ni bagus, mendengar kata. Aku suruh semua buat. Hahaha... Then dah siap semua. Turun. Singgah solat dulu kat surau lepas tu bertolak balik. P.E.N.A.T!!


PM : GBS, jom picnic & BBQ!

Friday, July 09, 2010

Setiap yang hidup pasti akan mati...

Begitu juga dengan kaktus ini
owh...
p/s : Yong, kaktus mu yang aku bagi dulu masih hidup?

PM : suatu hari aku juga akan mati...

Wednesday, July 07, 2010

Lunch @ Saba' Restaurant

Setelah 2 kali hampa makan di sini bila restoran tutup, semalam cubaan ke-3 berjaya. Nasib baik kali ni buka. Kalau tak aku banned terus restoran ni. Hahaha.. Tu pun plan tanpa dirancang. Lepas baiki kereta, ringan je kaki tekan pedal minyak terus meluncur ke Cyberjaya. Sedar tak sedar, taraa.... dah sampai depan restoran! hiks.

Saba' Restaurant : sebuah restoran arab Yaman, terletak di Cyberjaya. menyediakan hidangan nasi arab yang amat menyerupai nasi beryani, cuma perbezaanya ialah nasi arab ini tersangat sedap dan dihidangmengikut resipi dan citarasa arab.
Tak dinafikan, memang sedap seperti yang di war -arkan.. nasi yang sedap dan lembut chicken roasted yg secukup rasa empuk, lembut dan enak. Hidangan nasi simple, nasi bersama ayam & sos arab sahaja. Tak ada kuah macam yang kedai mamak tuang dalam nasi kita tu, tiada kuah kurma atau dalca. Tapi.. memang membuka selera lah! S.E.D.A.P!
~ pilihan kami roasted chicken (L) ~

~ jus buah-buahan pun sedap & pekat! ~

So, sesape agak-agak nak merasa masakan Arab, silalah ke sini. Anda tak akan menyesal. heeee
PM : burp... Alhamdulillah

Monday, July 05, 2010

Penang

Lokasi : Penang
Tarikh : 3 & 4 Julai 2010
Aktiviti : Pre-HCM project

Hoyeh! GBS bercuti lagi! Kali ni kami pakat pi Penang plak! Sebenarnya dah lama kami merangcang nak ke Penang, pospone punya postpone, lastly sampai jugak kat sana! Seperti biasa, motto utama adalah JJSCM (jalan-jalan sambil cari makan). heee...

Kali ni pergi ber-5, dan cik ummi setia menanti ketibaan kami di Pulau Mutiara. Budget RM100 sorang. So, percutian kami kali ni adalah bernilai RM500 termasuk makan, minum, minyak kereta & tol etc.

*macam pre-HCM pulak rasanya! cuma tertinggal ketua GBS je kar Ganu kite. hiks

Jumaat malam, masing-masing dah bersiap. Tunggu nilli & dayah sampai. Ding dong ding dong, dalam pukul 11pm baru semua bersiap & bertolak. Singgah petronas dulu, isi minyak, isi angin, check air... agak-agak semua dah O.K, kami pun teruskan perjalanan.

Nilli, aku & dayah amik post belakang. Ita drive, ira co-driver. Belum pape, dah dgr dengkuran nilli... ayyooo... minah ni... tido x ingat dunia. Dah la post post ayu peluk bantal strawberry dia tu!

Teruskan perjalanan. Hujan renyai-renyai. Berhati-hati. Pemanduan ok. Kejap nyanyi, pastu borak-borak, kejap tukar station radio, sambil-sambil makan 'bunga durian'. TAPI... nilli tetap mantain dgn dengkuran berirama dia tu... oppsss..

Lebih kurang 2am, dah selamat masuk Penang. Makan langsat sikit lepas tu... Taraaaa.... kami sudah menapak di depan rumah cik Ummi! Sesi beramas mesra serba sedikit, masing-masing amik port! TIDO!!!
Esok, awal-awal pagi cik Ummi dah keletang keletung kat dapur. Gigih memasak mee gorang & roti hotdog. Sedap uolls! Kalah mee goreng mamak.

*kredit untuk cik ummi yang pandai memasak itu!
~ mee goreng ini 1000x lebih sedap daripada mee mamak! ~

~ roti hotdog celup telur ~

Lepas semua sarap, misi GBS bermula! yehaaa!!!
Lokasi pertama, hajat hati hendak ke Penang Hill, tapi apakan daya... station cabel car sedang dalam pembaikan. Jadi kami terus ke Kebun Bunga a.k.a Taman Botani. Tenang kat sana. Udara nyaman. Singgah kejap je, then teruskan lagi perjalanan.
~ Taman Botani a.k.a Kebun Bunga, Penang ~
Misi seterusnya : DURIAN BALIK PULAU! yeahh!!! Sangat sedap. Walaupun harganya mahal sebab harga dah kira timbang kilo ; 1 kg = RM14, tapi kira berbaloi la. Yang penting dapat jugak kami merasa durian Balik Pulau. Tapi, kesian cik Ira, makan jeruk je sbb tak makan durian. Lagi kesian sbb terpaksa pekup hidung bila ada org sendawa bau durian. owhh...
~ Pemandangan bandaraya P.Pinang dari bukit Relau ~

Perut kekenyangan makan durian, tapi lokasi Laksa Janggus tetap dijejak. Tempat ni terletak dekat area Balik Pulau jugak. Lokasi, Pulau Betong, Balik Pulau. *details location sila tanya pokcik google ^_^.
~ harga laksa special ini hanya RM3.00 & portionnya sangat besar! ~

~ ABC + aiskrim ini hanya RM2.00. best!!! ~
~ Rojak buah ni, sedap & pedas! hargapun murah je ~
Sebelum balik, sempat lagi tapau goreng pisang & goreng ubi, buat bekal dalam perjalanan. Ada hati nak makan lagi ni, walhal perut dah macam ikan buntal! hahahaha.. wajib la cuba kan? Mereka kata pisang & ubi goreng pun sedap! Murah pulak tu. Beli RM2.00, dpt selonggok pisang goreng. Fuhhh...
Sebelum teruskan perjalanan, singgah masjid dulu. Sempat lagi terlelap satu laps! *enak!
Perut dah kenyang, teruskan perjalanan. Kami nak ke Pantai Batu Feringgi pulak. yeah!!! Tapi dalam perjalanan tu sempat singgah lagi. Singgah kejap kat Empangan Teluk Bahang. Kata cik ummi, empangan ni membekalkan sumber air kepada seluruh penduduk Pulau Mutiara. Agak besar & view pun cantik. Tapi Tasik Kenyir lagi cantik.
*sempat lagi puji negeri sendiri. hiks
Lepas tu singgah lagi kat Taman rama-rama. Sayang... dah tutup. Kami hanya terlewat 30 minit. Takpe... janji dah singgah tempat ni. Tak dapat masuk, dapat bergambar kat depan pun jadi la. Kan?
~ Perhatian : mereka adalah model tetap GBS ~
Lepas tu singgah lagi kat jeti ke Pantai Kerachut. Info : Pantai Kerachut merupakan pantai yang terletak di Teluk Bahang. Merupakan kawasan yang dijadikan tempat penetasan dan pemeliharaan penyu-penyu laut di bawah kelolaan Jabatan Perikanan serta Kerajaan Pulau Pinang. *mode : skema.
Kalau korang nak ke Pantai Kerachut ada 2 jalan.
1. Jalan darat : Tracking melalui laluan yang disediakan Taman Negara Pulau Pinang *kena daftar dulu ** yuran masuk : RM5.00 (dewasa) & RM3.00 (kanak-kanak).
2. Jalan air : Naik bot. Kadar tambang bergantung pada jenis bot yang digunakan.



Next! Pantai Batu Feringgi! Niat di hati mahu melihat matahari terbenam, tapi apakan daya, hujan menangis di petang hari. Nasib baik masa dah sampai tu, hujan dan berhenti. Mendung je langit. Sampai-sampai je, jamu pisang & ubi goreng dulu. Sedap!

*Ada orang tu kata : "perut dah kenyang pun ada hati nak beli pisang goreng lagi..." Hah! sape tu???

*Makan pisang & ubi goreng di tepi pantai disulami angin sepoi-sepi bahasa adalah sangat A.S.Y.I.K!!!


~ I LOVE?? ~

Hampir maghrib, semua naik. Kami ke masjid. Solat jamak. Lepas ni nak ronda-ronda tengok night market kat area Batu Feringgi ni pulak. Night market kat sini kiranya macam Petaling Street la. Ada jual macam-macam barang branded cilop. Tapi harga... MAHAL ok! Sebab sini area tourism. So, agak-agak nak membeli, kena pandai tawar menawar. Paling kurang kena tawar separuh daripada harga yang diorg letak. Baru berbaloi!

Makan ape malam ni? Nasi kandar lah! Masing-masing memang tak pernah makan nasi kandar. Jadi nak lah merasa camne rasa nasi kandar Penang yang orang duk kata sedap sangat tu kan? Jadi kami pilih, Nasi Kandar Beratur. Lokasi : Jalan Kapitan Keling, Georgetown. Puas jugak la cik ummi ronda-ronda baru jumpa. Sampai dalam pukul 11pm. Orang beratur tak payah cakap lah. Panjang uols!!!
~ kredit utk cik Dayah bagi gambar ini ~
Gigih masing-masing beratur. TAPI kan... standard la, mamak. Bab-bab kebersihan selalu diragui! hahaha... *terbayang muka mamak berperut boroi, berpeluh dan.... ayyoo...
Aku agak tu antara resepi kelazatan nasi kandar Penang. Hahaha... xpe... bukan selalu makan. Masing-masing nak cuba, so cuba la kan? Memang tak diragui kesedapan nasi kandar beratur ni. Memang sedap! Compare dgn Nasi Kandar Line Clear, sini lagi sedap. Dan lebih bersih juga. owh...

Beratur lebih kurang 1 jam lebih. Kami tapau makan kat rumah. Sampai rumah, mandi & makan. Sempat lagi sesi mencerca, bergalak-galak sebelum tido. Pukul 2am... time to zzzzz....


2'nd day.

Hari ni kami tak sempat breakfast. Plan konon-kononnya nak makan roti canai, tapi semua bangun lambat, pukul 10am lebih baru keluar rumah jadi masing-masing decide utk bruch terus.
Pilihan kami, Restoran Pokok Pisang. Lokasi : HHA Selera Muhibah, Bayan Baru. Kalau nak cari senang je, dekat dengan area Hotel Sri Malaysia, tepi jalan bawah pokok. Kat sini macam-macam menu ada. Menu lebih kepada masakan kampung. Cthnya ada ikan bakar, gulai kepala ikan, sup tulang, ulam-ulaman dan macam-macam lagi masakan ada. Yang terujanya, kawah & periuk gulai & sup diorg besar! Semua layan diri. Terpulang kat uols nak amik lauk sendiri terus masuk pinggan atau nak makan berhidang.


~ Lesung letak sambal belacan yang sangat besar! ~

~ ikan bakar pembuka selera ~


Since kami ramai, ber-6 kaedahnya, selera masing-masing berbeza, jadi kami makan berhidang. Pilih lauk kegemaran & lauk ape nak makan, pastu makan ramai-ramai! Hargapun berpatutan. Total makan untuk 6 orang hanya RM64.00 sahaja!



~ muka mereka yang kekenyangan ~

Dah kenyang, terus ke Akuarium IPP, Pulau Pinang. Tempat kerja cik ummi. Kalau dah namapun akuarium mestilah ada ikan kan? Ada penyu, buaya yang dibela dalam sangkar. Seronok pulak tengok ikan-ikan berenang. Terapi gitu.




~ ikan kerapu ni berat melebihi 100kg. Besar giler!! ~
Kata cik ummi, kalau ke Batu Maung, WAJIB melawat Muzium Perang. Info : muzium ini terletak di Bukit Batu Maung. Ia merupakan kubu pertahanan asal pihak British sewaktu Perang Dunia Kedua. Mengambil masa selama 9 tahun untuk dibina oleh British yang hanya mengambil masa selama 6 bulan untuk ditawan oleh pihak Jepun. More info HERE.

Sebenarnya agak seram masuk tempat ni. Awalnya masing-masing cam teruja nak masuk, masih bergelak tawa. Sebab masing-masing tak sangka muzium tu sebenarnya tapak asal kubu British di mana tempat ni banyak menyimpan kisah yang tersendiri. Hishhh... seram-seram!!


~ dalam terowong yang hanya sangat kecil! ~


O.K! Kita lupakan kisah seram. Lepas turun Bukit Batu Maung, masing-masing duk dup dap dup dap lagi, so, bagi menyejukkan badan kite pekena air nyiur dulu. Singgah tepi Pantai Seagate. Minum air kelapa muda sambil makan kopok, pisang & ubi goreng! Nyaman!! Kena plak mengadap laut! Perghhh!!!

Lepas tu, atas permintaan ramai, kami ke Muzium Toy pulak. Lokasi : Tanjung Bungah. Info : muzium ini merupakan muzium toy terbesar di dunia. Tercatat dalam Malaysia Book of Records sebagai muzium permainan pertama dan terbesar dalam negara kita. Ianya mengandungi lebih dari 100,000 toys dalam berbagai jenis.

Tapi... so so je... indah khabar dari rupa. Sebab semua toys, duduk dalam kotak. Tak bleh pegang. Pastu cara susunan carca marba. Ada ke patut, patung barbie duduk atas riba superman? hahaha... kelakar je. Tapi ok la, layan je.


~ ada "meh" la... hihi ~

Lokasi lawatan terakhir : Rumah P.Ramlee. Lokasi : Jalan P.Ramlee, Penang. Rumah adalah rumah asal peninggalan arwah P.Ramlee, tempat kelahiran dan tinggal serta membesar P.Ramlee sebelum menjadi anak seni. Semua barang-barang yang dipamerkan adalah kenangan peribadi beliau. Al-Fatihah untuk arwah Tan sri P.Ramlee.

Sebelum pulang WAJIB makan char kuey teow. Owh... lupa la nama warung tu. Yang pasti char kuey teownya sangat sedap! Banyak udang & kerang. Dan banyak taugeh juga.... owh!
Lepas makan, sebelum pulang ke Putrajaya niat nak beli jeruk. Melilau-lilau mencari Jeruk Madu Pak Ali. Lokasi : Sungai Nibong. Aku tau pasal jeruk ni masa buat pemantauan projek kat Penang dulu. Kira ini antara perusahaan jeruk yang diusahakan oleh orang Melayu & kualitinya dijamin halal berbanding perusahaan jeruk oleh orang Cina. Rasa pun sedap & makan tak sakit tekak. Tapi sayang 1000 kali sayang, kedai Pak Ali tutup pada hari Ahad. Hampa....

Lepas tu balik rumah, mandi & bersiap-siap. Cik ummi siap bekalkan kami meehun goreng lagi. Bekal dalam kereta katanya. Pukul 9pm lebih bertolak balik ke KL. Bye.. bye.. Penang! Sampai rumah dalam pukul 2am. Huh! Penat!
p/s : Penang... best!