Followers

Tuesday, April 27, 2010

Monolog

Hidup, kalau tak diduga bukan manusia namanya
Hati, kalau tak disakiti juga bukan manusia namanya
Kemahuan, selalu yang diimpi tak tercapai dek daya
Rasa, selalu ingin membahagiakan orang-orang disekeliling
Tapi apakan daya... kudrat tiada
Kerana kadang-kadang hati sendiri selalu tercedera
Bila...
Yang diusahakan tak tercapai
Yang mahu dijaga tak terjaga
Yang ingin disayang tak termampu
Yang harus dijaga terabai
Akhirnya...
Hanya mampu berserah pada-Nya sebagai tempat mengadu

PM : mencari diri

Tuesday, April 20, 2010

Cuba teka?

Apakah objek di dalam gambar ini?
PM : ^_^

Monday, April 19, 2010

Kehilangan

Al-Fatihah
Buat
Allahyarhamah Hajah Esah binti Mohamad
Telah kembali mengadap-Nya dengan tenang & aman
Moga rohnya ditempat di sisi orang-orang yang disayangi-Nya

PM : masih rindu pada nenda

Bali

Hoho!

Sangat malas nak update citer pasal Bali ni. Tapi, takkan nak tulis separuh jalan, lepas tu tak sambung-sambung kan? Nanti orang cakap buat kerja separuh jalan pulak. huhu

OK, cerita hari ketiga,

Lokasi pertama di Pulau Penyu. Kata Pak Isme, boleh lihat penyu. Motip? Datang Bali tengok penyu? Sangat la tak glamer kan? Dah nak buat camne, pegi tempat orang, semuanya tak tergambar dek akal fikiran. Naik bot kat Pantai Nusa Dua, terus ke Pulau Penyu. Ok la, merasa la, keliling pulau naik bot, cas-cas pelancong asing... Verdict? Pulau-pulau di Malaysia 1000x lebih cantik! Penyu-penyu di Rantau Abang 100x lagi hensem daripada penyu-penyu di Bali. Hahaha... Serius!! Kat sini banyak haiwan exotic. Semuanya haiwan kesukaan Cik Ummi. Ada penyu yg berusia 70 tahun la, helang, ular, iguana, kelawar, burung ntah ape nama ntah.

Next destination, Garuda Wisnu Kencana Culture Park. Tempat ni kiranya monumen kat Bali. Banyak replika patung-patung Hindu. Ada jugak persembahan kebudayaan, seperti Tarian Barongan, Tarian Kecak etc. Tempat ni memang cantik. Luas tempat ni. View pun sangat cantik. Suka tempat ni... ada satu padang yang sangat luas, sampai ada orang yang feeling-feelling bergambar kat London. *jeling-jeling Cik Wardah. hahaha... hakikatnya nan ado pernah sampai ke London pun.
Owh ya, bercerita pasal shopping, kat Bali tak banyak tempat yang murah untuk shopping. Untuk makluman, Bali bukanlah syurga shopping seperti Bandung. Jadi, duit korang untuk ber'shopping' akan selamat. Lagipun barang-barang kata sana sama mahal je dengan kat Malaysia. Kalau kat area Kuta, Legion, jangan la gatal-gatal nak beli souvenir. Harga memang mahal. Tapi ada satu tempat yang murah untuk beli souvenir ; Krishna. Semua barang-barang ada, dari makanan, T-shirt, FM, beg, semua ada. Harga pun sangat berpatutan & murah. Barang basah je takde jual. So, boleh borong banyak-banyak.
Next, Dream Land Beach. Tapi, disebabkan tengahari yang sangat terik & masing-masing macam puteri lilin, semua sepakat tak mahu singgah kat pantai ni. Dah la tengahari, nak sampai ke pantai tu kena menapak lebih kurang 500 meter. Jauh dowh! Jadi masing-masing sepakat teruskan perjalanan ke Uluwatu, Bali. Tempat ni macam Tanah Lot. Ada temple di tepi pantai. Nak masuk kat dalam ni ada peraturan. Kena ikat tali pinggang warna-warna kat pinggang. Bagi yang pakai seluar pendek, kena pakai kain yang disediakan. Tanda menghormati rumah ibadat mereka.
Tapi.... Awas! Masuk ke dalam ni, kena berhati-hati. Kat dalam ni banyak monyet. Semuanya agresif! no spectical, no hair band, no anting-anting, no cap... kalau tak siaplah kena sentap dengan monyet-monyet tu. Owh ya... view kat sini pun sangat cantik! Dan aku suka!!!
Ok la, dah petang, masing-masing kepenatan. Tapi masih ada hati nak berjimba-jimba. Jadi kami semua balik ke Bandar Kuta. Kat sini banyak shopping complexs. Singgah di Sogo. Nikmati suasana malam terakhir di Bali. Esok dah nak berangkat balik ke Malaysia! Sejujurnya, 4 hari di Bali, aku masih rindukan Tanah Malaya!!
Sekian update saya!

BTW, cerita-cerita pasal cuti-cuti Bali juga ada DI SINI!
PM : nak bercuti lagi, tapi cuti tinggal 6 hari je. how??

Tuesday, April 13, 2010

Bali

Denpasar moon, terang bulan di bali
Terasa sungguh memikat hati
Denpasar moon, terang bulan di bali
Disana kita memadu janji

[ Denpasar Moon : Maribeth ]
Here we come! Kali ini ke Bali. 4D3N kat sana. Kali ni bercuti secara berjemaah. No bees among flowers. hiks. Bila ditanya Pak Isme.. mereka menjawab...

"semuanya sudah kawin pak..."
"suaminya di Kuala Lumpur"
"ini reunion, haruslah semuanya ibu-ibu"
"ibu wardah sudah ada 5 orang anak, pak..."

hahaha... propa semata-mata! Sorangpun tak nak usha Pak Isme yang kaya-raya tu. motip? Padahal Pak Isme tu punyalah hensem aku tengok. Ganteng!!

Hari pertama

Semuanya berkisar tentang perjalanan. Kami menginap di The Yulia Inn. Terletak di tengah Bandar Kuta. Bandar yang tak pernah tidur. Happening! Juga berdekatan dengan Pantai Kuta. Deretan kedai-kedai banyak, Hard Rock Hotel, Hard Rock Cafe, kedai-kedai barang-barang branded, semua ada kat situ. Mc D, KFC, babi guling, yang halal, non-halal semua ada. Dah namapun kawasan bukan Islam, nak makan secara berleluasa pun kena fikir banyak kali. Sangat diragui kehalalan makanannya.

Hari kedua

Mula-mula singgah di Bali Bidadari Batik. Tempat pembuatan dan jualan hasil-hasil batik dan tenunan Bali. Kalau kat Malaysia macam kat Nor Arfa Batik la. Masing-masing teknik canting & tenun tersendiri. Kelihatan sama, tapi tak serupa. Erm... papepun barangan buatan Malaysia adalah yang terbaik!

Selain batik, Bali juga terkenal dengan penghasilan perak dan lukisan. Jadi, dah alang-alang dah ada di sini, kami singgah kejap kat tempat membuat & menjual barang-barang perak dan singgah juga di galeri gambar Iwayana Nardiana Painter. Cantik-cantik jugak koleksi lukisan kat sini, yang pasti semuanya LUMAYAN buk!

Owh.. ya. Kat Balipun terkenal dengan kopi Bali. "Kopi Musang", kopi termahal kat duniapun dihasilkan di sini.

Psst.. masa ronda-ronda dalam kedai souvenir tu... aku jumpa souvenir yg MH bagi kat Superman. hahaha! Bantai gelak dengan cik Wardah. Acik Oren, budak kecik Princess, Meg Rose, sila jangan speku aku belikan souvenir tu untuk korang okeh!

Teruskan perjalanan ke Kintamani. Ni kawasan tanah tinggi yang ada bekas ledakan gunung berapi. Agak sejuk. Dari atas kawasan tu boleh nampak pemandangan perkampungan & sayup-sayup kelihatan Gunung Batur, Bali. View memang tip-top! Cantik. Tapi awas! Penjual-penjual jalanan sangat ramai. Nasib baik aku ni muka ketat, xde orang berani nak jual pape ngan aku... Tapi yang selalu jadik mangsa, cik Ummi yang eksotik tu la. Mana-mana je pegi mesti penuh peminat kerumun mintak simpati. huhu..Dah tengahari, lunch kat Restoran Suling Bali. Walaupun Pak Isme dah cakap makanan kat situ semuanya halalan toyyiban, tapi aku tau masing-masing tetap rasa was-was. Tengok muka sorang-sorang pun dah boleh agak. hiks. Makan untuk alas perut & amik makanan yang dirasakan bersesuaian je la. Dop?

Perjalanan turun, singgah kat Tegallalang. Ni, kawasan penanaman padi bukit. View memang cantik. Selain padi bukit, padi sawah pun ada jugak. Terbentang depan mata sawah padinya! Pada pandangan mata aku, bali ni memang unik dengan budaya, cara hidup masyarakatnya & tempat-tempat yang menarik. Cuma tu la... takde la orang kata best giler pegi Bali tu. Tapi, kalau nak ajak honeymoon ke Bali, aku tak mau! hahaha... Kecuali kalau ada org nak sponsor semuanya, mungkin aku pegi kot. Tu pun kena la duk hotel 5 bintang & duit poket skali. Baru aku pegi. Demand tak? Lokasi terakhir, Tanah Lot. Tempat ni menarik jugak. Tanah Lot ni kat tepi pantai. So, sepanjang berjalan ke pantai tu, sempat la cuci mata tengok barang-barang yang dijual kat situ. Ada gerai & lot-lot kedai. Mostly menjual cederamata. Agak murah. Kebetulan petang tu, ada upacara agama kat pantai. Bila ditanya, kata mereka, diorg tengah buat upacara untuk dewa laut & matahari. Siap ada tarian ape ntah. So, sempat tengok matahari terbenam kat situ. Pantai kat sini mostly berpasir hitam, ombak tinggi & memang sesuai untuk aktiviti meluncur air. Itu je la kelainan nak dibandingkan dengan pantai-pantai di Malaysia.
Kata orang, kalau ke Bali mesti pegi SPA. Orang kata urutan Bali best! Masing-masing memang dah penat tahap dewa semuanya, memang sesuai ke SPA. Singgah kat Arum Spa & Aromic. Amik pakej, urutan satu badan & mandi susu & mandi bunga untuk Rp250,000. Lumayan tak? Verdict? Erm... aku rasa biasa je. Huhu.. Best lagi urutan Makcik Fatimah! hahaha. Tapi rileks la. Ringan je rasa badan lepas berSPA.
Dah berSPA, perut pun lapar, jadi malam tu makan nasi ayam penyet kat Restoran Wong Solo. Merasa la semua menangis dalam tawa masing-masing makan cili. Pedas gile! Tapi ayamnya sedap. Cuma nasi aje macam nasi pulut. Kira ok la. Dah penat, balik hotel, tido!
will be continue...
PM : sakit hati intenet mcm siput!

Monday, April 12, 2010

M.A.L.A.S

aku rasa malas ah nak update blog... boleh?