Followers

Friday, February 24, 2012

Tuesday, February 21, 2012

Gembira dalam pilu.

Sebentar tadi saya terima panggilan dari mak di kampung.

"K.nur, mak dapat surat dari Tabung Haji ni. Katanya, K.nur dah dipanggil..."

Dipanggil? Kuat suara saya minta kepastian dari mak sehinggakan perbualan saya menarik perhatian teman-teman sepejabat.

Allahuakbar!!! Saya dapat jemputan dari Allah untuk haji tahun ini. Ya! tahun 2012! Bukan main-main... 2012! Bermakna penantian selama 8 tahun telah berakhir. Saya daftar haji pada 2005, beberapa bulan selepas saya bekerja dan saya dimaklumkan oleh pegawai di TH kalau ada rezeki saya, lagi 8 tahun iaitu 2012 saya akan dipanggil.

Ya Allah.... saya gembira! Gembira sangat-sangat. Terbayang lambaian Kaabah di depan mata. Terngiang-ngiang suara bilal mengalun azan di Masjid Nabawi. Tapi dalam masa yang sama hati saya pilu. Pilu mengenangkan siapakah mahram saya? Siapa yang mahu temankan saya sepanjang saya di sana? Tadi... selepas mengetahui berita itu, lama saya bersujud syukur. Muhasabah diri dan mengucap syukur.

Saya katakan pada mak, saya yakin saya mampu berdikari jika saya ditakdirkan ke sana sendirian kerana pengalaman mengerjakan umrah tahun lepas masih lagi segar dalam ingatan. Biasalah... Hati ibu, mesti ada kebimbingan walaupun secalit cuma. Ya.... Ini salah satu doa saya. Doa mahu melengkapkan rukun islam ke-5 di usia muda. Dan dalam doa saya juga terselit, mahu ke sana bersama pemilik tulang rusuk kiri. Tapi... aduhai....

PM : ada tak orang yang sudi jadi mahram saya?

Monday, February 20, 2012

Hi-tea at 'ayoh' house

Ahad lepas GBS dapat jemputan dari babah dan mama Hadif dan Raisa. Tapi kami panggil babah Hadif dan Raisa 'ayoh'... dan mamanya plak kak I. Motip mama Hadif nampak muda kah? hehe. Acara ni macam dah jadi acara wajib dah... bila ayoh balik dari laut je, mulalah 'anak-anak' merengek nak makan itu la.. ini lah. Kadang-kadang mengalahkan anak kandung plak. Dan seperti biasa mama Hadif dan Raisa tabah melayan kerenah 'anak-anak' ayoh ni.

Kalau dicerita mcmana kami boleh kenal dgn ayoh ni mesti semua orang pelik. Tak sangka kata mereka. Sebabnya kami kenal ayoh dulu, baru kenal mama. Suami orang tu!!! Ada ke bini yang sporting macam mama tak kecut perut bila tau suami dia kawan dengan perempuan? Bukan sorang... Tapikan... ikhlas saya cakap, mama Hadif dan Raisa memang cool. Dia tahu suami dia kawan dengan perempuan, dia pun turut jadi kawan kami... dan rasanya kami lebih rapat dengan mama pulak berbanding 'ayoh'. Macam kawan saya cakap... unexpected friendship! Kadang-kadang kawan-kawan saya yang lain tanya, sape 'ayoh' tu bila kami duk bergurau senda di FB.

Sebenarnya kami kenal 'ayoh' masa kat HCMC. Kebetulan satu flight dengan GBS. Jumpa kat airport terus jadi kawan dan joint kami berjalan. Kebetulan flight saya awal pagi. Jadi saya tunggu kat hotel saja. Tup-tup tengahari bila rombongan yang lain sampai, terkejut saya bila tengok ada 2 lelaki ikut mereka. Pelik jugak. Siap offer diri nak joint GBS berjalan. Lepas balik dari HCMC, kami masih berhubung. Kebetulan tak lama lepas tu, ayoh dapat baby. So, kami buat rombongan cik kiah ke rumah 'ayoh' dan sekaligus kenal isteri 'ayoh'. Wah!!! sekepala! So.. kami rapat sampai sekarang. Dah melalut plak cerita pasal kisah perkenalan dengan ayoh. hehe

Jadi Ahad lepas, lepas ronda 3 buah shopping complex, kami terus ke rumah 'ayoh'. Hi tea katanya. Sampai-sampai terus makan, borak, makan, borak, ketawa! Biasanya kalau dah sampai sini, memang susah nak angkat kaki nak balik. Malu pun ada. Tapi nak buat camne, tuan rumah terlebih ramah sampai buat tetamu berat hati nak balik. Hahaha.

Apa-apapun saya mewakili GBS, nak ucap terima kasih banyak-banyak jemput kami ke rumah. Semua hidangan sedap sampai rasa nak lagi! haha. Untuk 'mama' stay cute, stay healthy untuk sambut kelahiran 'adik' ke-3 kami. ^_^

'ayoh' dan 'mama'... amcam muda tak 'ayoh' weols???

bersama anak kandung dan anak angkat

buah hati ayoh


red velvet


bersama hidangan lain

muka x puas hati....


PM : tak sabar pulak nak berguling-guling. hiks

Tuesday, February 14, 2012

Lau Kana Bainana


Kalaulah kekasih-Mu masih berada bersama-sama kami... Sejujurnya lagu ini sangat menyentuh hati saya. Bila mendengar, menyebabkan airmata ini murah saja menitis. Ingatan saya terus melayang mengingati kunjungan ke makam baginda. Tempat bersemadi RasuAllah SAW. Indah sekali peluang yang Allah berikan kepada saya, walaupun hanya seketika.

Betapa Baginda kekasih Allah... Junjungan yang mulia yang amat kasihkan kita semua sebagai umatnya. Sungguh saya berbangga dikurniakan pemimpin seagung baginda. Saya terfikir betapa saya yang mengakui sebagai umatnya, kadang-kadang lupa mengingati baginda. Sedangkan baginda, walaupun sudah lama meninggalkan kita tidak pernah melupakan kita. Begitu banyak syafaat yang baginda tinggalkan. Tinggal kita aje... samada mahu mengamalkan atau melupakannya..

Bersempena bulan kelahiran baginda yang agung, marilah sama-sama kita berselawat ke atas RasulAllah SAW.

Sabda Rasulullah (S.A.W.) yang bermaksud: “Sesungguhnya manusia yang paling utama denganku pada hari kiamat ialah yang paling banyak berselawat ke atasku”. [Hadith riwayat Imam Tirmizi daripada Abdullah bin Mas’ud r.a]

Kalaulah kekasih-Mu masih berada bersama-sama ketika ini... tidak tahu mampu untuk saya gambarkan perasaan itu. Sedangkan tengah menaip inipun airmata saya sudah bergenang, inikan pula kalaulah baginda betul-betul di hadapan mata saya.... aduhai....

PM : pohon syafaat dan naungan kasih sayang baginda sentiasa bersama saya.

Friday, February 10, 2012

Tiramisu cheese cake versi aiskrim

Ini adalah antara kek kegemaran yang saya selalu buat selain daripada kek coklat dan kek buah. Kek ni senang dibuat dan yang paling utama semua orang suka makan. Kalau makan tu memang tak sedar habis. Kejap je licin. Sebelum ni saya ada buat. Saya ikut resepi Ryo. Tapi macam saya kata dalam entry sebelum ni yang kawan saya bagi resepi aiskrim tiramisu, tapi bila buat tak jadi, sebab sukatan yang kawan saya kasi tu tak cukup sukatan.

Untuk versi aiscream cheese cake ni saya gabungkan resepi ryo dan resepi kawan saya. Hehehe. Seronok jugak dapat bereksperimentasi dengan barang-barang kat dapur ni kan? Hasilnya, adunan (B) yang terhasil lebih cair dan rasa cheese lebih kuat dan sedap! Bila tambah sedikit esen vanila, rasa sedap dan wangipun bertambah. Untuk adunan (A) pulak, saya tukarkan biskut merry perisa coklat ke perisa kopi. Dan rasanya lebih sedap!

Cara menghias pulak, memandangkan adunan (B) lebih cair, untuk versi aiskrim ni lebih sesuai kita masukkan adunan dalam gelas atau bekas-bekas kecil. Sususan biskut dan selepas itu dilapis dengan adunan B masih sama. Dan untuk lapisan terakhir bolehlah dihias dengan taburan biskut oreo. Lepas itu masukkan di dalam peti dan apabila sejuk sangat sedap dimakan. Macam makan aiskrim cheese. Yummy!!!

versi aiskrim - adunan cheese lebih cair

strawberry tiramisu oreo - setiap layer cheese, saya letak oreo, hasilnya crunchy!

A:
  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (saya tukar perisa kopi)
  • 500 ml susu segar, dipanaskan (saya guna 200 ml je)
B:
  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
  • 10 ml susu segar (saya gantikan dengan 1 kotak whipping cream, 200 ml)
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • boleh gunakan biskut oreo yang dikisar sebagai hiasan

Cara-cara boleh semak entry lama.

Orange Panna Cotta

Baru-baru ni saya cuba buat panna cotta. Alhamdulillah menjadi dan rasanya sangat sedap. Tambah pulak sekarang musim panas ni, memang sedap la makan. Saya amik resepi dari blog K.nor@SecubitGaram. Sebenarnya resepi K.Nor tu kiwi panna cotta. Tapi memandangkan masa saya singgah kat supermarket nak cari buah kiwi tapi tak ada, jadi saya ubah resepi menggunakan buah oren. Maka terjadilah orange panna cotta.

hasil selepas 6 jam disejukkan!

Nak cuba? Boleh rujuk resepi yang saya amik dari resepi k.nor.

Bahan-bahan :

9 gm gentian (lebih kurang 1 sudu besar dan dilebihkan sikit)
4 sudu besar air
2 1/2 cawan susu segar
1/4 cawan gula 1 sudu teh vanila
1 sudu teh esen orange (saya suka-suki tambahan sendiri nak bagi rasa oren)
2 biji buah oren ~ blend untuk dijadikan puri + 5 sudu besar gula
1 biji buah oren ~ dibuang kulit dan hiris. Ambil isi saja untuk letak dalam adunan ( ni pun saya suka-suki tambah sendiri. heee)

Cara-cara

1. Masukkan gelatin ke dalam air dan biarkan mengembang.
2. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk dan masak dgn api sederhana hingga susu di bahagian tepi periuk mengeluarkan buih2 kecil.
3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
4. Tuangkan ke dalam bekas atau gelas yg sesuai. Masukkan sedikit potong buah oren ke dalamnya.
5. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
6. Tuangkan puri oren ke atasnya dan bolehlah dihidangkan.

* Boleh tambah lebih banyak gelatin kalau nak dapatkan hasil panna cotta yang lebih pejal.

* Sukatan gula (1/4 cawan) menghasilkan panna cotta yang tak terlalu manis. Tapi disebabkan puri oren sudah manis, jadi rasanya seimbang dan sangat sedap. Jadi kalau ada sesiapa yang cuba, dan rasa panna cotta tak manis jangan risau, sebab pada saya sukatan gula tu dah cun-cun dah tu!


PM : SELAMAT MENCUBA!

Thursday, February 09, 2012

Pavlova

homemade pavlova. Superb!!

Ini adalah rentetan dari entry balik kampung sebelum ni yang mana banyak acara makan, makan dan makan sahaja. Berkobar-kobar balik kampung konon-kononnya nak tunjuk skill kat pn Fatimah nak buat pavlova. Hehe. Menjadi jugak pavlova saya walaupun naiknya tak seberapa. Ahaks.

Kisahnya bermula bila cik bunga duk war-warkan, dia makan pavlova homemade. Apa lagi, alang-alang balik kampung GBS request dengan kakak dia. Yang terharunya, nak pulak kakak cik bunga melayan permintaan kitaorg ni. Padahal cik bunga bukannya balik kampung, kitaorg ni sesuka hati je pergi terjah rumah dia. Tu semua kerana pavlova. Biasanya kalau bab-bab makan cik bunga memang terror. Mula-mula dia makan, pastu dia hasut kitaorg, dan lepas tu dengan dia skali kena heret makan.

Lepas makan, saya cuba-cuba buat. Saya cilok resepi yanmionline :

Bahan-bahan :
4 biji putih telur
1 cawan gula kastor ( saya guna 1/2 cawan untuk mengurangkan manis)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :
1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus - saya pakai gula icing.
1/2 sudu teh esen vanilla

Tips : Untuk elakkan meringue yang dihasilkan berair, boleh gunakan serbuk vanila bagi menggantikan esen vanila.

Untuk resepi penuh dan cara membuatnya boleh rujuk SINI. Saya malas nak copy paste.

dan kami pergi layan pavlova di Masjid Kristal. hehe

Wednesday, February 08, 2012

Gelang si paku gelang

Kalau balik kampung, saya memang tak akan lepaskan peluang bertemu kawan saya yg sorang ni. Dia ajepun kawan yang saya ada yang sentiasa 'available' setiap kali saya balik kampung. Tapi balik kampung kali ni, kami sempat jumpa ber'3. Biasalah saya ni... bukan ada kawan-kawan lainpun... GBS jugak. Tu aje stok-stok kawan selaku sahabat yang masih setia...

Seperti biasa, mereka mengambil saya dari rumah. Rancangan utama nak pekena ikan celop tepung kat Warung Pok Nong.

Lokasi : Pantai Teluk Ketapang @ Pantai airport
Waktu operasi : 3.00 pm - 7.00 pm
Menu utama : ikan/seafood bergoreng / celop tepung / masakan panas

Makan kat sini semua kena layan diri. Sendiri pilih apa nak makan, potong sendiri dan makan. Sos lada memang terbaik!!! Pekat dan sedap! Kena plak dengan air nyior! Memang sedap. Biasalah kalau dah jumpa GBS, macam-macam cerita keluar. Tu baru ber'3, kalau semua GBS berkumpul sekali mesti riuh rendah warong Pok Nong tu dibuatnya.


Warung Pok Nong


sotong celop tepun - RM12.00


keropok lekor - RM2.00


ikan celop tepung - RM4.00


Pantai Teluk Ketapang merupakan salah satu pantai yang terletak di daerah Kuala Terengganu. Lokasi pantai ni betul-betul di sebelah Lapangan Terbang Sultan Ismail, Kuala Terengganu. Pantai ni biasanya menjadi tempat berekreasi penduduk tempatan. Di sepanjang pantai terdapat banyak gerai-gerai yang menyediakan masakan panas terutamanya masakan tempatan yang berunsurkan ikan/seafood/ keropok. Pendek kata semua masakan yang disediakan semuanya segar dan menyelerakan.
Pantai ni kira nostalgia pada saya. Tempat saya zaman belajar dulu-dulu. Dulu... pantai ni antara lokasi saya dan kawan-kawan minum petang. Sanggup kayuh basikal dari kolej kediaman melalui jalan dalam semata-mata nak makan ikan celop tepung dan air nyior. Masa tu ada duit RM5.00 pun dah kenyang. Betapa masa pantas berlalu... kalau dihitung dengan jari dah hampir 10 tahun saya tinggalkan pantai dan kampus persisiran pantai tu...


Pantai Teluk Ketapang a.k.a Pantai airport


pantai berombak tenang


entah apa yang mereka buat... tapi ia menarik hati saya!

Lepas dah kenyang, makan dan bergossip, kami ada misi! Misi mengambil pavlova di rumah cik bunga. Kelakar pun ada jugak... yang buat pavlova tu kakak cik bunga. Cik bunganya kat KL. Jadi kami ni buat-buat muka tak malu pegi rumah dia semata-mata nak amik pavlova. Gambar dan resepi nanti saya kongsikan dalam entry lain. hehehe. Rasanya??? Mestilah sedap kan???

Kami amik feel pergi makan kat Taman Tamadun Islam dekat masjid kristal. Sambil makan, boleh bersolat sekali. Seronok sebenarnya bila balik kampung ni. Walaupun sebenarnya hanya duduk di rumah, tapi seronok tu lain macam je. Kadang-kadang terfikir macam tanak balik je... Tapi apakan daya... rezeki saya bukan di kampung halaman... rezeki jauh nun jauh di kota batu... So, redha je la... Papepun layan gambar. Saya snap semasa senja kat Masjid Kristal.


senja di Sungai Terengganu


PM : belek kelendar bila lagi ada cuti panjang.....

Sunday, February 05, 2012

Salam Maulidur Rasul

Moga syafaat RasulAllah sentiasa melimpahi kita sebagai umat akhir zaman ini

PM : pohon pada-Nya dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki untuk mengunjungi baginda lagi... Amin....

Saturday, February 04, 2012

Autumn in Korea Day 5

Hari terakhir di bumi Korea sebelum pulang ke Tanah Malaya keesokan harinya, kami menghabiskan masa yang berbaki di Bandar Socho. Bandar Socho merupakan bandar yang terletak di pinggir laut dan terkenal dengan perkampungan nelayan. Dan di sini juga ada taman negara iaitu Seoraksan National Park. Kami sempat ke sana, tapi malangnya hari tu cuaca diluar jangkaan. Hujan menyebabkan perjalanan kami agak terbatas.

Untuk pengetahuan semua, di bandar ini juga merupakan lokasi penggambaran salah satu drama Korea iaitu Autumn in my Heart. Kalau cuaca mengizinkan, sight seeing di sekitar bandar ini pasti merupakan pengalaman yang menarik. Tapi apakan daya... ketentuan Allah siapa mampu menghalang.

Seperti biasa, cerita cik bunga di SINI.


Hujan....


sayang daun masih kehijauan....


lokasi penggambaran Autumn in my Heart


The House Hostel


a note from US!


inside subway to airport


bye!

Autumn in Korea Day 4

17 September 2011

Menghabiskan masa sambil mengimbau moments dalam drama Winter Sonata di Nami Nara dan seterusnya meneruskan perjalanan ke Bandar Socho!

Seperti biasa ikuti cerita cik bunga di SINI!


in front of Namsan guesthouse


at Cheongnyangni Station - to Nami Nara


Zip wire to Nami Nara


it's them!


in Nami Nara


First Kiss...


nice deco


cycling around the island


places to go next! InsyaAllah


Malaysia's flag in Nami!


Our 10 kg begs! huh!

Friday, February 03, 2012

Autumn in Korea Day 3

16 September 2011

Sambungan cerita sebelum

Hari ni masih di Bandar Seoul. Antara tempat yang kami lawat ialah :

1. Ehwa Village
2. Hangdae - Coffee Prince Cafe dan taman permainan Marry Me Mary
3. Namdaemun Market
4. Myeongdong
5. Seoul @ Namsan Tower
6. 63 building - near Hangang river and cruise

Saya malas nak cerita, nanti boleh baca cerita cik bunga kat SINI!

Happy reading ^_^


Ehwa Village

bus to Namdaemun market

we're in Namdaemun market

Myeongdong

Namsan Tower

A lock of Love

Han Park

romantic couple

night at Seoul City


mawar : nak pegi Korea lagi!