Followers

Tuesday, April 13, 2010

Bali

Denpasar moon, terang bulan di bali
Terasa sungguh memikat hati
Denpasar moon, terang bulan di bali
Disana kita memadu janji

[ Denpasar Moon : Maribeth ]
Here we come! Kali ini ke Bali. 4D3N kat sana. Kali ni bercuti secara berjemaah. No bees among flowers. hiks. Bila ditanya Pak Isme.. mereka menjawab...

"semuanya sudah kawin pak..."
"suaminya di Kuala Lumpur"
"ini reunion, haruslah semuanya ibu-ibu"
"ibu wardah sudah ada 5 orang anak, pak..."

hahaha... propa semata-mata! Sorangpun tak nak usha Pak Isme yang kaya-raya tu. motip? Padahal Pak Isme tu punyalah hensem aku tengok. Ganteng!!

Hari pertama

Semuanya berkisar tentang perjalanan. Kami menginap di The Yulia Inn. Terletak di tengah Bandar Kuta. Bandar yang tak pernah tidur. Happening! Juga berdekatan dengan Pantai Kuta. Deretan kedai-kedai banyak, Hard Rock Hotel, Hard Rock Cafe, kedai-kedai barang-barang branded, semua ada kat situ. Mc D, KFC, babi guling, yang halal, non-halal semua ada. Dah namapun kawasan bukan Islam, nak makan secara berleluasa pun kena fikir banyak kali. Sangat diragui kehalalan makanannya.

Hari kedua

Mula-mula singgah di Bali Bidadari Batik. Tempat pembuatan dan jualan hasil-hasil batik dan tenunan Bali. Kalau kat Malaysia macam kat Nor Arfa Batik la. Masing-masing teknik canting & tenun tersendiri. Kelihatan sama, tapi tak serupa. Erm... papepun barangan buatan Malaysia adalah yang terbaik!

Selain batik, Bali juga terkenal dengan penghasilan perak dan lukisan. Jadi, dah alang-alang dah ada di sini, kami singgah kejap kat tempat membuat & menjual barang-barang perak dan singgah juga di galeri gambar Iwayana Nardiana Painter. Cantik-cantik jugak koleksi lukisan kat sini, yang pasti semuanya LUMAYAN buk!

Owh.. ya. Kat Balipun terkenal dengan kopi Bali. "Kopi Musang", kopi termahal kat duniapun dihasilkan di sini.

Psst.. masa ronda-ronda dalam kedai souvenir tu... aku jumpa souvenir yg MH bagi kat Superman. hahaha! Bantai gelak dengan cik Wardah. Acik Oren, budak kecik Princess, Meg Rose, sila jangan speku aku belikan souvenir tu untuk korang okeh!

Teruskan perjalanan ke Kintamani. Ni kawasan tanah tinggi yang ada bekas ledakan gunung berapi. Agak sejuk. Dari atas kawasan tu boleh nampak pemandangan perkampungan & sayup-sayup kelihatan Gunung Batur, Bali. View memang tip-top! Cantik. Tapi awas! Penjual-penjual jalanan sangat ramai. Nasib baik aku ni muka ketat, xde orang berani nak jual pape ngan aku... Tapi yang selalu jadik mangsa, cik Ummi yang eksotik tu la. Mana-mana je pegi mesti penuh peminat kerumun mintak simpati. huhu..Dah tengahari, lunch kat Restoran Suling Bali. Walaupun Pak Isme dah cakap makanan kat situ semuanya halalan toyyiban, tapi aku tau masing-masing tetap rasa was-was. Tengok muka sorang-sorang pun dah boleh agak. hiks. Makan untuk alas perut & amik makanan yang dirasakan bersesuaian je la. Dop?

Perjalanan turun, singgah kat Tegallalang. Ni, kawasan penanaman padi bukit. View memang cantik. Selain padi bukit, padi sawah pun ada jugak. Terbentang depan mata sawah padinya! Pada pandangan mata aku, bali ni memang unik dengan budaya, cara hidup masyarakatnya & tempat-tempat yang menarik. Cuma tu la... takde la orang kata best giler pegi Bali tu. Tapi, kalau nak ajak honeymoon ke Bali, aku tak mau! hahaha... Kecuali kalau ada org nak sponsor semuanya, mungkin aku pegi kot. Tu pun kena la duk hotel 5 bintang & duit poket skali. Baru aku pegi. Demand tak? Lokasi terakhir, Tanah Lot. Tempat ni menarik jugak. Tanah Lot ni kat tepi pantai. So, sepanjang berjalan ke pantai tu, sempat la cuci mata tengok barang-barang yang dijual kat situ. Ada gerai & lot-lot kedai. Mostly menjual cederamata. Agak murah. Kebetulan petang tu, ada upacara agama kat pantai. Bila ditanya, kata mereka, diorg tengah buat upacara untuk dewa laut & matahari. Siap ada tarian ape ntah. So, sempat tengok matahari terbenam kat situ. Pantai kat sini mostly berpasir hitam, ombak tinggi & memang sesuai untuk aktiviti meluncur air. Itu je la kelainan nak dibandingkan dengan pantai-pantai di Malaysia.
Kata orang, kalau ke Bali mesti pegi SPA. Orang kata urutan Bali best! Masing-masing memang dah penat tahap dewa semuanya, memang sesuai ke SPA. Singgah kat Arum Spa & Aromic. Amik pakej, urutan satu badan & mandi susu & mandi bunga untuk Rp250,000. Lumayan tak? Verdict? Erm... aku rasa biasa je. Huhu.. Best lagi urutan Makcik Fatimah! hahaha. Tapi rileks la. Ringan je rasa badan lepas berSPA.
Dah berSPA, perut pun lapar, jadi malam tu makan nasi ayam penyet kat Restoran Wong Solo. Merasa la semua menangis dalam tawa masing-masing makan cili. Pedas gile! Tapi ayamnya sedap. Cuma nasi aje macam nasi pulut. Kira ok la. Dah penat, balik hotel, tido!
will be continue...
PM : sakit hati intenet mcm siput!

6 comments:

  1. hah.. camni la baru Mawar yang kukenal... hiks..(motip: suka baca orgnya blog, buat sediri x reti)

    ReplyDelete
  2. hampehhhh! anak aku 1 je laa...anak tekak dol!!

    ReplyDelete
  3. hahahaha... org lain ckp, aku tulis je. woha!

    ReplyDelete
  4. pergh klu mawar dah start menulis.. bagus2...

    ReplyDelete
  5. biler nak sambung ni..dah berapa hari bulan dah ni..

    ReplyDelete