Followers

Wednesday, November 09, 2011

Tiramisu cheese cake

Sebelum ni saya pernah cuba buat kek tiramisu aiskrim yang tak menjadi kan?
Nak buat camne, resepi sebelum ni bahan-bahan tak cukup sukatan.
Jadi godek punya godek saya jumpa resepi yang lebih kurang sama.
Tu pun hasil godekan cik wardah yang bagi saya resepi ni.
So, saya jadikan resepi ryo sebagai rujukan.

Ni la hasilnya!!!!

A:
  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g
  • 500 ml susu segar, dipanaskan
B:
  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
  • 10 ml susu segar
  • 1/2 cawan gula halus

Caranya :

  1. Satukan cheese dan gula halus, pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair (saya ikut suka je tuang susu tu, tak ikut sukatan 10 ml. huhu. Sebab sukatan 10 ml utk 1 adunan tu cheese dia terlalu likat)
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  5. Panaskan susu segar
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam)..terus susun dalam bekas.. (Celup 1 saat je, kalau terlebih celup nanti kek tu berair)
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan
  8. Ulang proses melapis biskut, kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis, biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese. (kalau nak lagi nampak canti, boleh guna biskut oreo, kisar dan tabur)
  11. Tekan2 sikit permukaan tu.. masukan dalam peti sejuk, biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
p/s : selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment