Followers

Wednesday, November 25, 2009

JJCM edisi Sarawak


Sebelum balik berhari raya di kampung, sekali lagi ke Kuching. 3 hari di sana. Bekerja. Tapi tak mau citer pasal kerja lah.

Kebetulan melawat tapak di Sadong Jaya. Jauh jugak tempat ni dari bandar Kuching. Sarawak sekarang musim durian. Sepanjang jalan ada orang jual durian. Ape lagi... dah namapun hantu durian. Alang-alang... rasalah durian Sarawak skali. Sangat sedap! Isi pejal, rasa lemak manis dan berisi kuning. Paling best sebab isinya tak pahit. Sangat suka!








Siapa kata kat Sarawak xde sate?

Hah! jangan terkejut kalau aku katakan sate Sarawak lagi sedap drp sate Kajang.

Walaupun bersaiz kecil drp sate Kajang, tapi sedap & lembut. Sebab semuanya daging, tak macam sate Kajang, kalau sate ayam antara daging mesti terselit kulit ayam.







Nasi ayam penyet

Wajib makan kalau ke Sarawak. Sedap jugak. Makan bersama nasi putih & sup. Ditambah ulam-ulaman & sambal belacan agak membuka selera.








Mee Kolok

Petang itu... berjalan sambil cuci mata menyusuri Waterfront yang mengadap Sungai Sarawak, amik peluang menaiki bot ke seberang sungai.

Dah namapun jalan-jalan cari makan, jadi petang tu singgah di gerai makan mee kolok. Sedap juga. Mee bersama sayur dan gading yang dipotong halus-halus dimakan bersama sup. Nak lagi sedap, tambah lada jeruk @ sambal lada.

Oh ya... sempat juga merasa laksa Sarawak. Sedap, tapi mana boleh lawan dengan laksa Terengganu. hehe.. Dan seafood di sana juga sedap dan murah.


Di seberang sungai banyak gerai-gerai makanan tempatan Sarawak. Juga banyak perusahaan kek lapis di situ. Kalau bernasib baik, boleh melawat kilang membuat kek lapis. So, dapat tengok cara membuat kek lapis secara life. hiks. Tapi, aku x makan kek lapis Sarawak. how?? Beli lah buat ole-ole orang di Semenanjung.

Kamu, kamu dan kamu juga, kalau ke Sarawak jangan lupa ke Pasar Satok. Beli ikan terubuk. Kalau hari Ahad, pasar ni sangat meriah. Macam pasar tani. Biasanya hari ni petani akan keluar menjual hasil-hasil tanaman masing-masing. Aku suka tengok suasana camni. "Rezeki tulang empat kerat".

erm... w/lpun beberapa kali ke Sarawak, tapi belum berkesempatan melawat semua tempat. InsyaAllah, panjang umur, murah rezeki mau ke sana lagi..

PM : GBS, jom travell around Sarawak!

2 comments:

  1. bestnya ayam penyet....
    aku mkn hari tu pun kt srwk jgk.. kt semenanjung x de ke ayam penyet

    ReplyDelete
  2. ada, mu dtg putrajaya aku bawak mu g makan ayam penyet kat cyberjaya. beh!!!!

    ReplyDelete