Followers

Sunday, February 03, 2013

Antara 5 tempat bersejarah di Terengganu

* Entry sempena 2013, Tahun Melawat Terengganu.


1. Kota Lama Duyung
source
Lokasinya di Pulau Duyung Kecil, lebih kurang 7km dari bandar Kuala Terengganu. Ia merupakan rumah yang dibina menggunakan binaan batu bata.

Kalau melawat tempat membuat bot di Pulau Duyung, bolehlah singgah di sini.

Info ketik sini dan sini.

2. Bukit Puteri
source
Kalau ke Pasar Besar Kedai Payang, jangan lupa singgah di Bukit Puteri. Di atasnya terdapat rumah api, loceng gergasi (genta), meriam, kubu, bilik bermesyuarat dan beberapa kubur lama. 

Dari atas puncak kita boleh lihat pemandangan persisiran Terengganu di sepanjang muara hingga ke lauk dan pemandangan sekitar bandar Kuala Terengganu.

Bayaran masuk : RM1.00

3. Muzium Losong
source
Ini adalah muzium yang terbesar di Asia Tenggara. Terletak di Kg. Losong iaitu kira-kira 2km dari pusat bandar. (kalau hendak ke Taman Tamadun Islam, TTI mesti akan lalu depan muzium ni - untuk jalan darat)

Ia terdiri dari 4 blok bangunan muzium utama (Galeri Islam, Galeri Tekstil, Galeri Diraja, Galeri Sejarah, Galeri Kraf, Galeri Petroleum dan Galeri Ilmu Kejadian), muzium maritim (Galeri Perikanan &Taman Laut dan Galeri Pelayaran & Perdagangan), 5 buah rumah tradisional.


4. Pura Tanjung Sabtu
source
Ia adalah sebuah kompleks yang menempatkan beberapa buah rumah dan istana tradisional Melayu Terengganu. Rumah dan istana yang didirikan hampie berusia 100 - 200 tahun. 

Ok, saya sendiri tak tau kewujudan tempat ini.  Walhal kalau ikut alamatnya tu, sebelah kampung saya je??? Macamana boleh tak tahu ni? Dengarnya ia adalah homestay. Kalau nak tau kenalah pergi sendiri ye.

Pura Tanjung Sabtu
5728, Kampung Tanjung Sabtu, Manir, 21200 Kuala Terengganu
Tel : 09-6153 655
h/p : 019-9833 365
(Tengku Ismail bin Tengku Su)5. Bukit Keledang
source
Ia terletak di sekitar bandar Kuala Terengganu. Tepatnya terletak di pinggir Sungai Terengganu yang merupakan tapak awal sejarah kesultanan Terengganu. 

Dulu tempat ini menjadi pusat pentadbiran Sultan  Terengganu pertama iaitu Sultan Zainal Abidin I dan tempat ini juga dulunya merupakan pusat perdagangan. Tapi kini yang ada hanya tinggalan sejarah dan beberapa makam yang 'sepi'. Tak ramai orang Terengganu yang sedar akan kewujudan tempat ini. 

Kalau ada yang datang ke Terengganu, jangan lupa singgah ye. Bukit ini dekat sangat dengan Hotel Sri Malaysia, Kuala Terengganu. Lintas jalan aje dah sampai. Nak tahu lagi, baca sini


No comments:

Post a Comment