Followers

Monday, October 14, 2013

Kaabah sebelum dan selepas Wukuf

Hari ini, 9 Zulhijah selain berlaku peristiwa penting bagi jemaah haji yang sekarang sedang berwukuf di Arafah, terdapat satu lagi peristiwa yang sedang berlaku di Masjidil Haram iaitu kain petunup Kaabah (Kiswah) akan diganti pada hari tersebut.

Gambar-gambar di bawah semasa musim haji tahun lepas. Beginilah suasana di sekitar Kaabah sebelum dan selepas Wukuf. Walalupun Kiswahnya terlah berganti, tapi bilangan umat yang berkunjung ke situ tidak pernah surut. 


Sebelum Wukuf Selepas WukufRakaman Wukuf di Arafah ketik SINI


Waktu di Makkah sekarang lebih kurang pukul 11.30am. Sekejap lagi akan masuk waktu Zohor dan pastinya di seluruh kawasan Arafah akan bergema khutbah Arafah. Aduhai... terkenangkan peristiwa mengerjakan haji tahun lepas, buat hati saya pilu dan rindu. Dengar takbir saja dah bisa buat air mata mengalir. Rindu sungguh!!! Semoga Allah mempermudahkan kerja-kerja haji saudara-saudara kita di sana. Amin....


Khutbah Terakhir Nabi Muhammad S.A.W

Khutbah Terakhir Nabi Muhammad S.A.W. "Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan telti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan Kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci.Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kami lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya, kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti dalam perkara-perkara kecil.

Wahai Manusia Sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu mereka juga mempunyai hak di atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka keatas kamu, maka mereka, juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam Susana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai kedalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai Manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikankanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah Ibadah Haji sekiranya kamu mampu. Ketahui bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal saleh.

Ingatlah, bahawa, kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggung jawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu , Awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaaku.

Wahai Manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan ada lain agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, necaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah ALQURAN dan SUNNAHKU.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalahMu kepada hamba-hambaMU.

Petikan dari : luvislam92.blogspot.com 


p/s : Selamat Hari Raya Aidiladha semua.


2 comments:

  1. baru MS perasan rupanya sahabat MS nie dah bergelar hajjah yer...alhamdulillah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, rezeki rezeki dapat buat haji di usia muda walaupun hanya sendirian. tapi seronok sangat!!! iskhh rindunyaaaa...

      Delete