Followers

Monday, June 08, 2009

2D1N @ Melaka

Hujung minggu. Sudah merancang kembara bersama GBS. Kembara kali ni ber-4, cik nilly, bonda, Ita a.k.a GBS Jr. dan seperti kebiasaan tanpa kemunculan ketua GBS . Biasalah, kalu merangcang percutian budget dengan GBS mesti seronok! Motip? Bercuti tanpa dirangcang dengan hanya menelan budget lbh kurang RM100/seorang sahaja! Menarik bukan? Kali ni kami memilih... Melaka ; World Heritage City! Sesuai dengan peruntukan masa 2 hari 1 malam saja. Tp ia satu percutian yang menarik!


Jadi malam tu semua dah berkumpul kat rumah aku. Konon2 nak bertolak sebelum subuh! Nak menikmati sarapan di Bandaraya Melaka! heh!! Nan ado. Kul 6am baru bangun, bersiap. Tupun kalu tak kerana inisiatif aku membangunkan diri xde diorg sume bangun. Diorg punye plan bukan bleh pakai pun! Lepas mandi bersiap2 & berkemas2, sempat jugak goreng keropok a.k.a makanan ringan rakyat Roma & Jerman! hiks. Siap 2 tabung! Aku xnak bg driver ngantuk! Jadi umpan dengan keropok! hahaha..

Dalam pukul 7.30am bertolak. Singgah petronas isi minyak. Dan mulakan perjalanan. Masing2 teruja lagi. Borak2, nyanyi2 test suara sambil kunyah keropok. Tak sampai separuh perjalanan 1 tabung keropok dah licin! Kan?? Diorg ni memang kaki makan! Motto percutian kali ni adalah JJCM! Kami mau nikmati semua makanan2 tradisi negeri Melaka sambil berjimba2 di Bandaraya Melaka. Dan sebenarnya... tiada lokasi percutian spesifik dirangcang, hanya ikut kata hati semata2. Tapi yang pasti, awal2 aku dah riki2 tempat2 yang akan kami singgah makan nanti! Kami kalau bab makan memang x bleh lawan! Nak cuba tempat2 makan dalam rancangan warung kita! Sampai Melaka hampir jam 10am. Masuk Bandar Hilir. Perut sudah menyanyi2 dangdut. Parking kereta di tempat letak kereta Dataran Tamingsari. Kami mula jalan2 cari makan. Niat hati nak makan Nasi Lemak Kak Ena, tp dek kerana kesengalan, x jumpa cari jalan. Hujan, perut pun dah lapar jadi kami makan di McD je! Datang jauh2 makan McD! huhuhu

Perut dah kenyang w/lpun hanya makan McD. Mula2 ke pusat penerangan pelancongan. Minta peta Bandar Melaka. Lepas ni senang nak rujuk kalau sesat! Lepas tu, masa utk berjimba. Dah namapun lawatan ke Melaka negeri bersejarah, jadi alang2 kami tawaf semua tempat2 bersejarah kat Bandar Hilir. Menara Tamingsari, Muzium Samudera, Muzium TLDM, A Farmosa, Rumah Merah.. menarik juga! Struktur bangunan di situ masih terpelihara. Kagum kejap!
Tengahari, masing2 dah lapar. So kali ni kami nak makan di Restoran Asam Pedas Selera Kampung. Tempat ni terletak tgh2 Bandar Hilir. Kalau dah ada kat depan Menara Tamingsari, lintas jalan, cari je jalan P.M.3, mesti jumpa restoran asam pedas tu kat situ. Kelakarnya kami, kekonon nak rujuk peta, ye2 hafal jalan itu dan ini, pusing2 Bandar Hilir dengan kereta beberapa kali last2 restorannya hanya depan tempat kami parking kereta td je!! Adeh!! kelakar betul! Tapi dengan bangganya, lokasi itu berjaya kami jejak w/lpun beberapa kali tawaf Bandar Hilir! hahaha... Restoran ini antara lokasi makan warung kita! So, dah alang2 sampai Melaka rugilah kalau x cuba kan?? Erm.. asam pedas kat sini sangat sedap! Itu komen Cik Nilly. Ikan bakar juga fresh. Kami makan asam pedas tenggiri, daging salai masak lemak dengan pucuk ubi, ikan cencaru bakar, kerabu mangga, sambal belacan dan ulaman. Harga utk 4 orang = RM35.00 sahaja! Sangat murah bukan?? Lagi mahal makan McD! huhuhu... sesal dahulu pendapatan.... * sila sambung sendiri

Lepas makan, cari hotel utk bermalam mlm ni. Owh.. di sbbkan ini adalah percutian gamble, kami tidak bertindak utk menempah hotel terlebih dahulu. Redah je! Padahal, skrg musim cuti sekolah. Hotel semua penuh. Carik budget hotel je memandangkan budget kami hanya RM100/person. Pusing2, jumpa Hotel Mansur. Bernasib baik lagi sbb itu adalah bilik terakhir! Caj bilik RM60.00/nite. Bilik agak kecil, tp muat lah utk kami ber-4 yang comel2 ni! hahaha! Boleh bayangkan x 1 katil kongsi 4! Macam sardin! Syukurlah, sekurang2nya mlm tu kami ada tempat berteduh kan? Check in hotel. Rest, tido 1 lap, solat petang skit baru kami kuar balik. * peristiwa penyeludupan 2 GBS ke bilik hotel paling melucukan! Walau apepun terima kasih kepada pakcik Mansor atas penajaan berbayar penginapan GBS malam itu!

Petang, kuar lagi. Layan ais cendol jam besar! Juga sangat sedap! Jalan2 lagi. Petang, Bandar Hilir agak ramai orang. Masing2 ada agenda masing2. Sonok juga sekali sekala jamu mata camni. hiks. Misi utama petang ni nak makan rojak buah kat jeti bot. Pueh kami melilau2 carik mane makcik jual rojak. Siap tanya kakak yang jual tiket bot lagi. Tapi kali ni nasib x menyebelahi kami. Petang tu makcik rojak bercuti. Agaknya makcik rojakpun mcm kami, pergi bercuti2 kot? *speku* Jadi jalan2 sambil makan ais cendol je la. Tapi aku x makan cendol, aku pilih ABC. hehehe! Juga sangat sedap dan manis!!


Petang ni kami plan nak naik bot keliling Sg. Melaka. Sg. Melaka antara satu kebanggaan rakyat Melaka selepas kerajaan Melaka membuat program pemuliharaan Sg. Melaka yang menelan hampir berbillion2! Aku kira itu satu inisiatif yang baik dari kerajaan negeri. Dan sekarang sg. tu dah dikomersilkan jadi salah satu tempat tarikan menarik negeri Melaka. Ada cruise. Ala2 kat venice gitu, w/lpun x setanding venice.. tp dah cukup cantik!




Petang itu, menikmati matahari terbenam di tepi Sg. Melaka! Cantik!

Malam, Bandar Hilir lagi happening! Syurga cahaya. Sepanjang Sg. Melaka di simbahi cahaya. Memang sgt cantik. Kat sinipun ada pasar malam di panggil Jonker Walk. Rata2 peniaga di situ dimonopili oleh orang Cina. Ada jualan, gerai2 kecil di tepi jalan. Macam2 hiasan, souvenir ada jual. Kami sekadar cuci mata je. Minggu lepas dah ke Nite Market di Batu Feringgi. Sama jugak. Kalu di KL, lebih kurang Petaling Street la.


8pm. Perut sudah lapar. Kami musafir, jadi jamak ta'khir je mlm ni. Malam ini tempat JJCM kami adalah Ikan Bakar Parameswara Umbai di Pengkalan Pernu, Umbai. Boleh tahan jugak 'makan langsat' kami nak cari jalan. Tapi makan punya pasal, kena usaha carik jugak hingga jumpa! Beberapa kali jugak berhenti tanya orang. * Terima kasih pada rakyat Melaka yang sangat ramah tamah!*

Hampir jam 9pm sampai Umbai. Sesak! Orang sangat ramai. Biasalah cuti sekolah. Nak dpt mejapun terpaksa beratur tunggu pelanggan lain siap makan. Sebagai ketua rombongan, aku pilih menu. Pilihan menu malam ni ; Ikan siakap 3 rasa, Udang butter, Ketam goreng bercili, Sotong celup tepung, Kailan ikan masin, sambal belacan dan otak-otak! Makan untuk 4 orang! Total = RM95.00. Puas hati makan!


Jam 12am, balik ke hotel. Rest! Tiada lagi nite after dark hokey! Kami sudah kepenatan.

************************************************************************************
7.30am. Check out. Masing2 kelaparan. Sarapan di mana? Kami mau makan Nasi Lemak Kak Ena Sebelah Penjara. Lokasinya di mana? Jalan Parameswara, Bandar Hilir, Melaka. Warung Kak Ena betul2 terletak di sebelah penjara Melaka. Senang aje mencari lokasinya. Kami order nasi lemak. Sedap! Tapi x bleh lawan nasi lemak negeri kelahiran kami, Roma & Jerman. Tiada aroma. Bak kata cik nilly, sedap citarasa orang Melaka. Kalau nasi lemak di Roma & Jerman, pastinya dari jauh sudah terhidu aromanya nasi lemaknya. Mungkin xde daun pandan & halia dlm nasi lemak tu kot. Memang xdepun. hahaha! Sbb tu xde bau aroma. Apa2pun sangat puas hati sbb berjaya jugak kami makan nasi lemak Kak Ena.
Lepas sarapan bertolak balik. Bukan balik terus. Singgah di Bandar Hilir dulu. Ucapan selamat tinggal sebelum balik Putrajaya.


Kami sudah plan mau singgah minum cendol di Senawang dulu. Singgah di Gerai Ais Cendol Leman Dawi. Cendol yang beli sekali, tapi boleh tambah2 banyak kali. Sangat sedap. Aku order cendol jagung, nilly & ita pilih cendol campur, Bonda cendol biasa. Lepas tu boleh tambah2 berapa kali nak tambah. Menariknya Pakcik Leman Dawi ni x penat2 bercerita tentang sejarah Malaysia. Ralit dengar citer dia.


Lepas tu ke Kuala Pilah. Nak melawat muzium di Raja Seri Menanti. Jauh jugak. Tapi alang2 hari masih muda, kami jalan2 lah dulu.

Tengahari di Kuala Pilah. Niat hati nak lunch @ Restoran Seri Pepatih, Kuala Pilah. Pusing punya pusing satu Bandar Kuala Pilah, dah jumpa restoran tu... tapi sayang 1000 kali sayang... restoran tutup! Keciwa betul! So, berpatah balik, terus ke Nilai 1, lunch & solat kat sana je. Lepas tu tawaf kedai2 kain kat situ. Tak beli apepun. Riki2 je dulu nak kain baju raya utk satu family nanti. Erm... tema ape ye raya tahun ni?? Petang, terus bergerak balik ke Putrajaya.

38 comments:

  1. muka aku memang maintain kalo berfotography..natural beauty laa katakan...ahakss

    ReplyDelete
  2. hasil arahan mantap siapa??
    aku jugak...
    kena joint kelas grooming la nilly, kasi itu natural beauty lebih terserlah... hiks

    ReplyDelete
  3. Kamu semua badan nampak kurus...tapi kuat makan.

    ReplyDelete
  4. What words... super, a remarkable phrase [url=http://cgi2.ebay.fr/eBayISAPI.dll?ViewUserPage&userid=acheter_levitra_ici_1euro&achat-levitra]le levitra[/url] Same already discussed recently

    ReplyDelete
  5. Dans cela quelque chose est. Vous est reconnaissant pour l'aide dans cette question. Je ne connaissais pas cela. runfr.com acheter du cialis [url=http://runfr.com]cialis[/url]

    ReplyDelete
  6. We are ready that our comrades Buy Cialis Detract from Pharmacy is solitary of the first in the Internet, commonly, discount Viagra Online specializing on online pharmacy Viagra.

    ReplyDelete
  7. [url=http://www.xbox360achievements.org/forum/member.php?u=259462]buy mexitil online in usa[/url]

    ReplyDelete
  8. j'ai Г©loignГ© cette idГ©e :) http://lettresdudroit.com acheter viagra generique [url=http://lettresdudroit.com]viagra en ligne[/url]

    ReplyDelete
  9. nonakjoigl qhnwjoiioa [url=http://www.italtubi.com]levitra [/url] smlbeqmdof orgrqoibxp levitra 10 qwrxbuksxl owliasfswt levitra compra http://www.italtubi.com

    ReplyDelete
  10. l'information trГЁs prГ©cieuse acheter cialis en ligne cialis [url=http://www.ci2s.org]acheter viagra cialis[/url]

    ReplyDelete
  11. hi, how are you? synthroid online [url=http://dotnet.org.za/members/cheap-synthroid-online.aspx]cheap synthroid[/url] http://dotnet.org.za/members/cheap-synthroid-online.aspx online

    ReplyDelete
  12. Oui, tout Г  fait http://runfr.com/acheter-cialis viagra pfizer cialis forum

    ReplyDelete
  13. Celui-ci topic est simplement incomparable :) Il m'est intГ©ressant. cialis http://runfr.com/acheter-cialis viagra france acheter viagra en suisse

    ReplyDelete
  14. Quelle trГЁs bonne question precose

    ReplyDelete
  15. Fast selb. viagra kaufen viagra rezeptfrei kaufen [url=http//t7-isis.org]viagra rezeptfrei kaufen[/url]

    ReplyDelete
  16. Ist Einverstanden, Ihr Gedanke einfach ausgezeichnet viagra rezeptfrei viagra kaufen [url=http//t7-isis.org]viagra[/url]

    ReplyDelete
  17. Excusez pour ce que j'interviens … je comprends cette question. Nous examinerons. ejaculation precoce

    ReplyDelete
  18. さみしかったです。 [url=http://ci2s.org/viagura.htm]バイアグラ 服用[/url] バイアグラ

    ReplyDelete
  19. Hello! I'm newbie in Internet, can you give me some useful links? I know only about Yahoo [url=http://yahoo.com]Yahoo[/url] http://yahoo.com Yahoo

    ReplyDelete
  20. 少しだけ。 [url=http://ci2s.org/viagura.htm]バイアグラ 個人輸入[/url] バイアグラ

    ReplyDelete
  21. es ist genau viagra rezeptfrei levitra 20mg rezeptfrei [url=http//t7-isis.org]levitra ohne rezept kaufen[/url]

    ReplyDelete
  22. 私はアメリカ人です。 [url=http://japanese-garden.org]バイアグラ 個人輸入[/url] バイアグラ 個人輸入

    ReplyDelete
  23. remarquablement, la phrase trГЁs amusante cialis generique http://runfr.com cialis prix cialis generique pas cher

    ReplyDelete
  24. Cela non la plaisanterie! [url=http://runfr.com/acheter-cialis]viagra online[/url] http://runfr.com/acheter-cialis cialis 20mg duree action mal aux jambes apres cialis acheter cialis moins cher

    ReplyDelete
  25. Me compadezco de usted. http://nuevascarreras.com/tag/cialis-generico/ cialis precio espana Bravo, ciГІ che la corretta parole ... un'altra idea [url=http://nuevascarreras.com/tag/cialis-online/ ]comprar cialis generico en espana [/url]

    ReplyDelete
  26. Strano come [url=http://lacasadicavour.com/cialis-generico/ ]cialis 20 [/url]Si pytlivy mente:) http://lacasadicavour.com/tag/cialis/ cialis costo Fate errori. Dobbiamo discutere. Scrivere a me in PM, ti parla.

    ReplyDelete
  27. Sono sicuro che siete in errore. [url=http://lacasadicavour.com/tag/cialis-online/ ]compra cialis [/url]Ho un carattere CGI:) http://lacasadicavour.com/cialis/ generico cialis online Al tuo posto Mi appello per un aiuto nei motori di ricerca.

    ReplyDelete
  28. http://ccts.ascc.net/forum/reply.php?lang=zh-tw
    http://shift2012.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=50939&p=63949
    http://empinvestmentclub.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=41025&p=52174

    ReplyDelete
  29. Pienso que es la mentira. http://nuevascarreras.com/tag/cialis-generico/ cialis generico espana A mio parere, siete sulla strada sbagliata. [url=http://nuevascarreras.com/cialis/ ]comprar cialis contrareembolso [/url]

    ReplyDelete
  30. es comprendido De dos maneras como esto [url=http://csalamanca.com/ ]viagra espanola [/url] Bravo, erais visitados simplemente por la idea brillante http://csalamanca.com/ viagra online pharmacy

    ReplyDelete
  31. oui, il arrive... [url=http://runfr.com]cialis prix france[/url] http://runfr.com les gйnйriques du cialis que faire quand le cialis ne fait plus d effet? viagra cialis online store

    ReplyDelete
  32. Unfortunately, I can help nothing, but it is assured, that you will find the correct decision.

    ReplyDelete